Nie można zaprzeczyć, że kuchnia w Arizonie charakteryzuje się silnymi wpływami meksykańskimi. Zanurzając się w tutejszą scenę kulinarną, szybko odkryjesz, że meksykańskie smaki przenikają wszystko, od ulicznych straganów z jedzeniem po ekskluzywne restauracje. Z biegiem czasu ewoluowały i dostosowywały się, łącząc składniki i techniki z różnych regionów i kultur. Meksykański wpływ na scenę kulinarną Arizony jest świadectwem historycznych więzi między tymi dwoma stanami i wymiany kulturowej, która miała miejsce na przestrzeni lat. Co warto zjeść w Arizonie? Czytaj dalej, aby poznać najpopularniejsze dania w Arizonie.
Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty
Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com
Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Chimichanga
Chimichanga to zawijana, smażona w głębokim tłuszczu tortilla wypełniona różnymi składnikami, takimi jak rozdrobniony kurczak, wołowina, ryż, fasola, cebula i ser. Chociaż danie to jest szczególnie popularne w meksykańskich regionach Sinaloa i Sonora, większość osób uważa, że chimichanga powstała w restauracji w Tucson na początku lat dwudziestych XX wieku. Niezależnie od pochodzenia, chimichanga jest znana w całym Meksyku i Arizonie do dziś. A wszystko to z licznymi regionalnymi odmianami. Chimichanga serwuje się z różnymi salsami, dipami z kwaśnej śmietany lub guacamole.

Co warto zjeść w Arizonie? Navajo Tacos!
Navajo tacos nazywana także frybread tacos lub Indian tacos to tradycyjne amerykańskie danie wywodzące się ze środkowo-zachodnich i międzygórskich stanów, takich jak Arizona, Dakota Południowa i Oklahoma. Te tacos przygotowuje się z indiańskiego chleba smażonego, który jest wypełniony mieszanką składników, takich jak mielona wołowina, fasola, rozdrobniona sałata, ser cheddar, śmietana i pomidory. Danie ma swoje początki w 1864 roku. Powstało przy użyciu mąki, soli i smalcu. Składniki te Navajos z Arizony otrzymali, gdy zmuszono ich do ucieczki ze swojej ojczyzny i pieszego marszu do Nowego Meksyku. Podróż ta była zwaną „Długim Marszem”. Frybread oprócz składników wyżej wymienionych czasai dodaje się też pico de gallo, salsa, czarne oliwki, pokrojone awokado oraz zielona cebula.

Arizona Cheese Crisp – Sonoran Cheese Crisp
Cheese crisp to popularne danie pochodzące z Arizony. Składa się z tortilli, która w najbardziej podstawowej formie wypełniona jest startym serem. Tortillę umieszcza się na posmarowanej masłem patelni i piecze, aż uzyska chrupiącą teksturę. Sery takie jak Cheddar, Oaxaca lub Monterey Jack zwykle używa się do przygotowania chrupiącego nadzienia. Istnieje wiele wariacj. Dlatego też do dania mogą być dodane takie składniki jak cebula, carne asada, kolendra, jalapeños, papryka czy krewetki. Uważa się, że danie to z chrupiącym serem zyskało popularność dzięki El Charro Café w Tucson.

Birria
Birria to tradycyjny, wolno gotowany gulasz z kozy (choć można go również przyrządzić z wołowiny, jagnięciny, baraniny lub kurczaka). Potrafa ta wywodzi się z meksykańskiego stanu Jalisco. Potocznie birria oznacza bałagan, używany w kontekście odnoszącym się do wszystkiego gorszej jakości, wskazując na pochodzenie tego skromnego dania z klasy robotniczej. Metoda powolnego gotowania zapewnia wyjątkową delikatność mięsa. Inne składniki, które używane są do przygotowywania tego gulaszu, obejmują między innymi: pieczoną papryczkę chili, czosnek, kminek, liście laurowe i tymianek.

Na ulicznych stoiskach, znanych jako birrierias, birria serwowana jest tylko rano, ponieważ ma reputację świetnego lekarstwa na kaca. Birria podaje się z kukurydzianymi tortillami i przyozdobiona cebulą, kolendrą oraz kawałkami limonki. Danie serwuje się zwłaszcza w Boże Narodzenie, Nowy Rok i podczas wesel.
Tacos de pescado – Tacos rybne
Tacos de pescado – tacos rybne także wywodzi się z Meksyku, a dokładnie z regionu Baja California (Kalifornia Dolna). Te tacos z mąki kukurydzianej są wypełnione smażonymi lub grillowanymi kawałkami ryby, warzywami takimi jak kapusta lub sałata oraz polewą z kwaśnej śmietany, lub majonezu. Danie to jest również popularne w Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza w Kalifornii i Arizonie, gdzie można je znaleźć na wielu ulicznych straganach. Podawane jest często z kapustą i surówką coleslaw.
Co warto zjeść w Arizonie? Koniecznie Burrito!
Burrito to danie składające się z tortilli z mąki pszennej, która jest zawinięta w taki sposób, że możliwe jest pełne zamknięcie aromatycznego nadzienia wewnątrz. Nadzienie składa się z różnych składników, takich jak mięso, fasola, ryż, sałata, guacamole i ser. Jego nazwa oznacza po hiszpańsku „małego osiołka”. Natomiast popularna teoria sugeruje, że wywodzi się ona ze sposobu, w jaki wyglądały śpiwory i plecaki na osiołkach, które je nosiły. Niektórzy twierdzą, że danie powstało w XIX wieku za sprawą vaqueros (kowbojów) z północnego Meksyku, rolników z Kalifornii lub górników z Sonory.

Pierwsze pojawienie się burrito w amerykańskich restauracjach odnotowano na początku lat dwudziestych XX wieku w Los Angeles. Wtedy to Alejandro Borquez otworzył Sonora Café i zaczął serwować to danie. Zmienił nazwę restauracji na El Cholo Spanish Café, która nadal działa. Gdy danie zyskało popularność w całych Stanach Zjednoczonych, to zaczęły pojawiać się liczne odmiany. Na przykład tajskie burrito z kurczakiem, chińskie burrito wieprzowe czy burrito śniadaniowe.
Cheeseburger
Co warto zjeść w Arizonie? Oczywiście nie możesz pominąć cheeseburgera. Jest on odmianą ukochanego przez Amerykanów hamburgera. Jedyną różnicą między nimi jest to, że cheeseburger ma plaster sera dodany na wierzchu mięsnego kotleta. Chociaż to amerykański ser był podstawą dania, to z czasem zaczęto też stosować szwajcarski, cheddar i liczne sery pleśniowe. Warto też mieć świadomość, że dodawanie sera do hamburgerów stało się popularne dopiero w połowie lat 20. ubiegłego wieku. Co więcej istnieje też wiele teorii na temat tego, kto wynalazł pierwszego cheeseburgera. Najpopularniejsza głosi, że danie wynalazł 16-letniego kucharza Lionel Clark Sternberger w restauracji The Rite Spot w Pasadenie w Kalifornii.

Co warto zjeść w Arizonie? Spróbuj Tamal!
Tamal to meksykańskie danie pochodzące od Azteków, które warto spróbować w Arizonie. Przygotowywane jest ono z ciasta z masy kukurydzianej z nadzieniem. Ono natomiast może być pikantne lub słodkie, gotowane na parze i zawinięte w liście bananowca. Tamales tradycyjnie towarzyszy atole, napój z masy. Mimo że meksykańskie potrawy często podawane są z różnymi sosami i salsami, tamales stanowią wyjątek. Dlaczego? Otóż zazwyczaj je się je w czystej postaci, bez żadnych sosów, choć nie jest to regułą.

Jedna z pierwszych wzmianek o tamales pochodzi z 1550 roku. Wtedy to Hiszpanów poczęstowano tym daniem. Autorami byli Aztekowie, którzy przygotowywali je z fasoli, mięsa i chili. Obecnie nadzieniem może być wszystko. Na przykład fasola, kurczak, ryba, wieprzowina, jajka ugotowane na twardo, pestki dyni lub kabaczek. Mamy przy tym różne odmiany. Przykładowo tamales rojo (czerwone tamales) wypełnione jest rozdrobnionym mięsem, takim jak wołowina lub wieprzowina, w czerwonym sosie chili. Natomiast tamales verde (zielone tamales) przygotowywane jest z kwaśnych, zielonych pomidorów. Jeśli chodzi o tamales dulce to jest t słodka odmiana. Najczęściej wypełnia się ją suszonymi owocami, takimi jak rodzynki lub jagody.
Czytaj także: Najlepsze restauracje w Arizonie – znane i polecane miejsca
Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.