Niestety, ale w Phoenix nie ma dań, które pochodziłyby z tego miasta. Wiele dań jest znanych z innych miejsc, jednak ich autorskie wersje w restauracjach w Phoenix są nieco odmienne, stąd też warto ich spróbować. Obok istniejących od dziesięcioleci steakhouse’ów i tętniących życiem meksykańskich kawiarni, które miasto wciąż szanuje, Phoenix szczyci się obecnie różnorodną gamą restauracji. Poznaj zatem potrawy, które warto zjeść będąc w Phoenix! Oto kuchnia w Arizonie!
Navajo tacos
Navajo tacos, nazywane także Indian tacos lub frybread tacos to tradycyjne amerykańskie danie znane, w stanach takich jak Arizona, Dakota Południowa i Oklahoma. Tacos są przygotowywane z indiańskiego chleba smażonego, a w środku znajdziesz wiele składników, takich jak mielona wołowina, fasola, sałata, ser cheddar, śmietana oraz pomidory. Samo tacos powstało w 1864 roku. Stworzył je rdzenny lud Nawaho przy użyciu mąki, soli i smalcu, które otrzymali, gdy zostali zmuszeni do ucieczki ze swojej ojczyzny i pieszego marszu do Nowego Meksyku. Frybread jest obecnie nadziewany szeroką gamą składników wymienionych powyżej. Czasami można się spotkać z jeszcze większą liczbą dodatkowych (im więcej, tym lepiej), takich jak pico de gallo, salsa, czarne oliwki, pokrojone awokado i zielona cebula.
Chicken pot pie
Jest to syte, nieco pikantne ciasto, które ma wierzch z kruchego ciasta i nadzienie z kurczaka i warzyw, takich jak groszek, ziemniaki, cebula i marchew. Nie ma ustalonej receptury i można dodać inne składniki. Jeśli chodzi o metodę, ciasto przygotujesz w piekarniku, na płycie kuchennej lub w żeliwnym piecu na otwartym ogniu. Istnieją również pot pie z wołowiną, jagnięciną oraz z indykiem.
Biscuits ’n’ Gravy
Biscuits 'n’ gravy to popularne danie śniadaniowe w całych Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza w południowych częściach kraju. Danie biscuits 'n’ gravy składa się z delikatnych herbatników, które są polane gęstym sosem, zwykle przygotowywanym ze skwarek z kiełbasy wieprzowej, mąki i mleka. Chociaż słowo biscuit odnosi się zwykle do dwukrotnie pieczonego ciasta, to ta amerykańska wersja herbatnika bardziej przypomina europejski podpłomyk. Danie to powstało na Południu tuż po wojnie o niepodległość, zanim jeszcze Stany Zjednoczone stały się państwem.
Grits
Grits (grys) to danie po raz pierwszy przygotowane przez rdzennych Amerykanów wieki temu. Zwykle przygotowuje się je z ziaren kukurydzy, które są gotowane i podawane z innymi dodatkami, zwykle jako danie śniadaniowe, gdy towarzyszy im bekon, jajka i tosty. Danie to jest popularne w Arizonie i na południu Stanów Zjednoczonych, a nazwa grys pochodzi od staroangielskiego słowa grytt, oznaczającego gruboziarnisty posiłek. Chociaż niektórzy mogą mylić grys z polentą, istnieją między nimi pewne istotne różnice – w rodzaju kukurydzy, drobnym mieleniu, smaku i konsystencji. Ten gęsty grys jest zwykle pikantny, a nie słodkawy i jest ważną częścią tradycyjnego dania serwowanego z krewetkami.
Hot chicken sandwich
Kanapka z gorącym kurczakiem to popisowe danie Phoenix i południowych Stanów Zjednoczonych, składające się ze smażonych na chrupko, marynowanych kawałków kurczaka podawanych na opiekanej bułce. W kanapce mogą być użyte różne kawałki kurczaka: piersi, udka lub skrzydełka. Należy jednak pamiętać, że zaraz po usmażeniu mięso polewa się pkantnym sosem przygotowanym na bazie pieprzu cayenne. Smak jest równoważony przez dodanie pikli, sałaty, majonezu lub sosu śmietanowego wzbogaconego różnymi ziołami. Kanapka z gorącym kurczakiem słynie zarówno ze swojej ostrości, jak i smaku. Ta pikantna kanapka ma obecnie kultową reputację i jest jednym z najpopularniejszych lokalnych przysmaków.
S’more
Jest to tradycyjny klasyk składający się z pieczonego ptasiego mleczka na ogniu i warstwy czekolady umieszczonej między dwoma krakersami. Nazwa pochodzi od skrótu wyrażenia „trochę więcej”, ponieważ każdy, kto próbował dania chciał szybko jeść go jeszcze więcej. Wynalezienie tej pysznej przekąski Amerykanie zawdzięczają harcerkom, które po raz pierwszy opublikowały przepis w swojej książce z 1927 roku zatytułowanej „Tramping and Trailing with the Girl Scouts”. Co ciekawe, ten sam przepis został przypisany kobiecie o imieniu Loretta Scott Crew.
Chicken and Waffles
Smażony kurczak i gofry to w Polsce mało znane danie. Zresztą trudno sobie wyobrazić jego smak. Jednak jest to bardzo lubiane przez mieszkańców Arizony danie, które łączy słodkie i słone smaki oraz miękką i chrupiącą teksturę. Uważa się, że danie to pochodzi od Afroamerykanów z Południa, którzy rzadko mieli okazję zjeść kurczaka i gofry, więc był to posiłek spożywany przy specjalnych okazjach na afroamerykańskich stołach. Niektórzy historycy żywności twierdzą, że kurczak i gofry ewoluowały po migracji Afroamerykanów z Południa na Północ, w czasie wojny secesyjnej. Jednak współczesna wersja tego dania została po raz pierwszy podana w Harlemie. A dokładniej w Nowym Jorku już w latach trzydziestych XX wieku, w jazzowych klubach nocnych.
Chimichanga
Chimichanga to zawijana, smażona w głębokim tłuszczu tortilla wypełniona różnymi składnikami. Przykładowo mogą to być rozdrobniony kurczak lub wołowina, ryż, fasola, cebula oraz ser. Chociaż danie to jest szczególnie popularne w meksykańskich regionach Sonora, większość ludzi uważa, że chimichanga została wynaleziona w restauracji w Phoenix, na początku lat dwudziestych XX wieku. Nie ulega jednak wątpliwości, że popularnością cieszy się zarówno w Meksyku, jak i Stanach. Chimichanga często podaje się z salsami, dipami z kwaśnej śmietany lub guacamole.
Cheese crisp
Cheese crisp to amerykańskie danie pochodzące z Arizony. Składa się z tortilli, która jest wypełniona rozdrobnionym serem. Tortillę umieszcza się na posmarowanej masłem patelni, którą smaży się, aż uzyska chrupiącą teksturę. Do jej przygotowania używa się sery takie jak na przykład: Cheddar, Oaxaca lub Monterey Jack. Istnieje wiele wariacji tego dania. Można zatem dodać takie składniki jak cebula, carne asada, kolendra, jalapeños, papryka lub krewetki.
Pulled Pork Nachos
Nachos z szarpaną wieprzowiną to danie, które jest dość łatwe w przygotowaniu, ale podczas jego spożywania możesz się nieco pobrudzić. Nachos z szarpaną wieprzowiną powstaje poprzez połączenie nachos z szarpaną wieprzowiną, rozdrobnionym serem, fasolą, kukurydzą, kwaśną śmietaną, guacamole i salsą. Jak przygotować to danie? Przede wszystkim należy podpiec tortille, a potem posypać serem. Później należy już tylko uzupełnić ją pozostałymi składnikami, a przed podaniem udekorować kolendrą. Najczęściej serwuje się to jako przekąskę lub przystawkę, zwłaszcza w dni meczowe.
Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.